info@sosyalmedyadanismanlik.com

Trendyol Mağaza Açmak Rehberi
Buradasınız: Anasayfa / BLOG / E-Ticaret
15 Şubat 2022, Salı
Trendyol Mağaza Açmak Rehberi
E-ticaretin en önemli dinamiklerinden biri olan pazar yerleri, hem alıcı hem de satıcı için önemli avantajlar sunar. İnternetten satış yapanlar için Trendyol mağaza açma, satışları artırmak için önemli bir adımdır. Trendyol’un alıcılar için önemli olan tarafı ise, elbette ürün çeşidi ve uygun fiyatlardır. Fakat e-ticaret girişimcilerini satıcı kısmında sundukları ilgilendirir. Platform içerisinde sanal bir mağazaya sahip olmanıza izin veren Trendyol, ürünlerinizi geniş bir müşteri kitlesine sunma konusunda size alan yaratır. Bunun için Trendyol’da mağaza açmanız gerekir. Peki Trendyol mağaza açma şartları nelerdir ve mağaza nasıl açılır?
Trendyol Mağaza Açmak Rehberi

Neden Trendyol’da Mağaza Açmalısınız?

Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenlerin başında öncelikle bir mağaza açma zorunluluğunuz yer alıyor. Trendyol’dan kendinize ait bir mağaza açmadan satış yapmaya başlayamazsınız. Trendyol üzerinden satış yapmanın birçok avantajı bulunmak ile birlikte dezavantajları da vardır. Bu faktörler arası bir karşılaştırma yaparak kendinize ait bir e-ticaret sitenizin yeterli olacak mı, yoksa Trendyol üzerinden de satış yapmanın gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz. Trendyol’dan mağaza açmanın avantajları şunlardır:

 

Hazır bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz: Bir e-ticaret sitesi açarsanız öncelikle kendinize bir müşteri kitlesi oluşturmanız gerekir. Bu da her zaman kısa süre içinde olmayabilir. Trendyol’dan mağaza açarak satış yapmak isterseniz de sitenin oldukça bilinir olmasından kaynaklı sahip olduğu büyük müşteri kitlesinden yararlanabilirsiniz.

 

Rakiplerinizi takip edebilirsiniz: Trendyol’da ürünlerinizin satışını yapan diğer satıcıları takip etmeniz kolaydır. Sundukları fiyatlar, indirimler ve kampanyaları sürekli olarak takip edebilirsiniz. E-ticaret yaparken en önemli nokta müşteriye ulaşmak olmak ile birlikte ikinci noktada sağlam bir rakip analizi yapabilmektir.

 

Marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz: Yukarıda bahsettiğimiz gibi geniş bir müşteri kitlesine hitap edebileceksiniz ve aynı zamanda bu durum sizin markanız içinde bir reklam aracı olacaktır. Trendyol üzerinden ürünlerinizin detaylarını da sergileyebileceğinizi unutmayın.

 

Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler arasında bu platform üzerinden satış yapmanın ne gibi dezavantajları olduğu konusu da vardır. Dezavantajlar olarak şunları söyleyebiliriz:

 

Komisyon ödeme zorunluluğu: Trendyol üzerinden satış yapıyorsanız, aracı bir platform olması sebebiyle sattığınız her üründen komisyon kesmektedir. Bu komisyonlar potansiyel kâr marjınızın düşmesine sebep olabilir.

 

Markanızı öne çıkarmanız zordur: Trendyol’da birçok marka kendi satışını yapmaktadır. Bu sebeple ürün çeşitliliği çok fazladır. Kendi markanızın ürünlerini öne çıkarmak için ekstra reklam bedeli ödemeniz gerekebilir. Ayrıca Trendyol müşteri çoğunlukla marka üzerinden değil, ürün üzerinden alışveriş araştırması yapmaktadır. Bu faktörlerden ötürü markanızı öne çıkartmak düşündüğünüzden zor olabilir.


 

Trendyol'da Mağaza Nasıl Açılır?

Trendyol, son dönemlerde milyonlarca kişi tarafından alışveriş yapılan bir platformdur ve her geçen gün artan müşteri sayısıyla Türkiye’nin en büyük online pazar yerlerinden birisi haline gelmiştir. Trendyol’un her geçen artan kullanıcı sayısı e-ticaret yapan firmaları bu pazaryerinde satış yapmaya teşvik etmektedir. Trendyol’da mağaza nasıl açılır sorunuza yanıt vereceğimiz bu yazımızda Trendyol’da mağaza açmak için gerekenler hakkında bilgi vereceğiz sonrasında işinizi büyütecek küçük ipuçlarını paylaşarak kısa süreler içerisinde nasıl işinizi büyütebileceğinizden bahsedeceğiz.

 

Trendyol’da Ürün Nasıl Satılır?

 

Trendyol’da ürün satmak isteyen kişi ve işletmelerin ilk olarak Trendyol Mağazası açması gerekir. Mağaza açma başvurusunun ardından Trendyol tarafından istenen belgeler sisteme yüklenerek Trendyol mağazası aktif hale getirilir.

 

Trendyol mağazanız açıldıktan mağazanızın firma adresi, iade adresi, ödeme alacağınız hesap ve çalışacağınız kargo firmasını düzenlemeniz gerekmektedir. Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra Trendyol’da satacağınız ürünleri, ürün listenize ekleyerek Trendyol’da satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Trendyol’da ürünlerinizi hızlı bir şekilde satmak için ürün fiyatlarınızı doğru bir şekilde belirlemeli, kuponlar oluşturmalı ve müşterilerinize indirim tanımlamaya özen göstermelisiniz. Bununla beraber buybox takibi yaparak ve ürün reklamları vererek ürün satış hızınızı da arttırabilirsiniz.

 

Trendyol’da Mağaza Nasıl Açılır Sorusuna İlk Cevap Şirket Kurulumu

 

Trendyol’da mağaza nasıl açılır sorusuna vereceğimiz ilk cevap tabii ki şirket kurulumu. Türkiye’de en çok ziyaretçi alan platformlardan birisi olan Trendyol, mağaza açmak isteyen kişiler için öncelikle şirket kurulumunu şart koyuyor. Şirket kurulumundaki amaç ise satışı yapılan ürünlerin faturalarını kesebilmek ve vergilerini ödemek. Trendyol’da mağaza açmak istiyorum diyen kişiler yaptıkları iş hacmi planına göre şahıs şirketi, limited şirketi ve anonim şirketlerinden birisini açarak Trendyol’da mağaza açmak için gerekenlerden ilk adımını tamamlayacaktır.

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trendyol’da satış yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur yasal şartlardır. E-ticaret her ne kadar özgür bir alan sunsa da bazı yasalara uymanız gerekir. Dolayısıyla prosedüre uygun bir şekilde satış yapmalı ve vergi yükümlülüklerinizi yerine getirmelisiniz.

Trendyol mağaza açma sürecini tamamlayıp ürünleri platforma yüklemek, verimli bir satış performansı için yeterli değildir. Kategori sayfalarında belirli kriterlere göre ürünler listelenir ve ilk sıralarda çıkabilmek için reklam çalışması yapmanız gerekir. Ayrıca Trendyol dışında da reklam çalışmaları yapmanızda fayda vardır. Trendyol’da satış yapan çok sayıda satıcı olduğundan dolayı reklamlara bütçe ayırmanız, rekabette öne geçmeniz için önemlidir.

Trendyol’un Avantajları

  • Trendyol’un müşteri kitlesine ulaşırsınız: Trendyol mağazası açmak, bu platformu ziyaret eden hedef kitleye ulaşma şansı tanıyacağı için, sıfırdan bir hedef kitle yaratma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Özellikle yeni kurulan e-ticaret işletmeleri için önemli bir avantajdır.
  • Markanızı tanıtma şansınız olur: Sanal pazar yeri üzerinde bir mağaza açmak, size markanızı geniş kitlelere tanıtma fırsatı sağlar. Bu platformların kitlelerine ulaştığınızda ve müşteri memnuniyetini artırdığınızda markanızı tanıtma fırsatınız da olur.
  • Ürün listeleme ve reklam kanalı yaratma: Trendyol mağazası açmak size ürünlerinizi bu platformda sergileme fırsatı sunarken bir yanda da alternatif bir reklam kanalı yaratmanızı sağlar. Kaliteli ve yüksek performanslı bir ürün sunduğunuzda, listeleme sayfalarında ürününüz dikkat çeker ve satışlarınız artar. Satışlarınızı Trendyol içi reklamlarla da artırabilirsiniz.
  • Rakip analizi yapabilirsiniz: Trendyol’da doğrudan rakibiniz olan işletmeler de mağaza açar. Bu da size rakiplerinizin mağazalarını, ürünlerini, kampanyalarını ve fiyatlandırma politikalarını inceleme fırsatı sunar. Söz konusu detayları takip ederek rakip analizi yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Trendyol’un Dezavantajları

  • Komisyon kesintileri: Trendyol mağaza açma tercihinin en büyük dezavantajı komisyon kesintileridir. Yaptığınız her satış için Trendyol tarafından bir kesinti yapılır. Her kategori için farklı oranlar uygulanır ve bu oranlar bazen son derece yüksek olur. Dolayısıyla kâr oranınız bir hayli düşer. Açığı kapatmak için fiyatları artırmanız da rakipler karşısında zayıflamanıza sebep olur. Kısacası Trendyol, işletmenizin ortağı gibi hareket eder ve cironuzun önemli bir yüzdesini komisyon olarak alır.
  • Yoğun rekabet: Trendyol pazarında çok sayıda satıcı vardır ve bu durum, zorlu bir rekabet ortamı yaratır. Sizinle aynı kategoride yer alan satıcıların listelediği benzer ürünler arasında kendi ürününüzü öne çıkarmanız zor olabilir. Ürünlerinizi öne çıkarmak için ise ekstra reklam ücreti ödemeniz gerekir. Bu da size ek bir maliyet yaratır.
  • Uyulması gereken kurallar: Trendyol, online alışveriş sürecini belirli kurallar çerçevesinde yönetir. Bu kurallar sizin için her zaman uygun olmayabilir ve olası bir anlaşmazlıkta satış yapma hakkınızı kaybedebilirsiniz. Bu platformda açtığınız dükkânın asıl sahibini Trendyol olarak düşünmelisiniz.
  • Kendi markanızı yaratma zorluğu: Trendyol üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, genellikle satıcı firmaları bir marka olarak görmedikleri için kendi markanızı yaratmak, online pazar yerlerinde bir zorluktur. Tüketiciler bir sonraki alışverişlerinde mağaza ismi aramaktansa ürün arayacakları için, sıfırdan bir marka oluşturmanız gerekir ve bu da oldukça zor bir süreçtir.

Trendyol Komisyon Oranları

Trendyol, sabit bir komisyon oranı belirlememiştir. Bunun yerine her kategori için farklı komisyon aralıkları belirlemiştir. Ayrıca alt kategorilere ve ürün gruplarına göre de komisyon kesintileri farklı oranlarla hesaplanabilir. Komisyon, ürünlerinizin satıldığı andaki fiyatı üzerinden hesaplanır. Örneğin satış fiyatı 200 TL, komisyon oranı ise %15 olan bir ürün 30 TL komisyon ödersiniz. Eğer dönemsel bir kampanya ile aynı ürünü 180 TL’ye satarsanız, ödeyeceğiniz komisyon 27 TL olur.

Trendyol, komisyonları haftada bir keser ve size fatura eder. Yani her komisyon ödeme döneminde bakiyenizden kesilecek olan komisyon tutarı, son 7 günlük satışlarınız üzerinden hesaplanır. Sattığınız bir ürün müşteri tarafından iade edildiyse ve müşteriye ücret iadesi yapıldıysa, sizden kesilen komisyon da size iade edilir.

Trendyol’un ana kategorilerindeki komisyon oranı aralıkları şu şekildedir:

Ana Kategori

Komisyon Oranları

Aksesuar

%5 - %18 - %25 - %30

Çocuk

%12 - %15 - %18

Spor

%12 - %15 - %20

Elektronik

%5 - %6 - %7 - %8 - %9 - %10 - %11 - %12 - %14 - %15 - %18 - %20 - %25 - %30

Giyim

%25 - %30

Kozmetik

%15 - %20

Süpermarket

%15 - %17 - %20

Ev & Yaşam

%10 - %15 - %16 - %17 - %20 - %21 - %25 - %30

 

 

Trendyol Mağaza Açma Başvurusu

 

Trendyol mağaza nasıl açılır sorumuzun ikinci yanıtına geldik. Türkiye’nin en büyük pazar yerlerinden birisi olan Trendyol’da mağaza açmak için şirket kurulumunuzu tamamladıktan sonra Trendyol Satıcı Başvurusu Formunu doldurmanız gerekmektedir. Trendyol mağaza açma şartları ile ilgili gerekli bilgiler aşağıdadır: 

Trendyol Mağaza Açmak İçin Gerekli Evraklar

 

  • Ad – Soyad
  • Cep Telefonu
  • E-posta Adresi
  • Satış Yapacağınız Ürün Kategorisi
  • Şirket Türünüz
  • T.C Kimlik Numarası veya Vergi Numarası ( Şahıs şirketleri için T.C Kimlik numarası, Anonim ve Limited şirketleri için Vergi Numarası)
  • İl ve İlçe Bilgisi
  • Referans Kodu ( Doldurulması zorunlu değildir.)

 

Alanlarını doldurarak Trendyol Mağaza Açma Başvurunuzu yapabilirsiniz. Mağaza açma başvurunuz tamamlandıktan sonra Trendyol yetkilileri bu başvurunuzu inceleyecek ve başvuru sonucunuza göre sizinle olumlu veya olumsuz bir şekilde iletişime geçeceklerdir. Eğer başvuru sonucunuz olumsuz ise neden olumsuz olduğu bilgisi size verilecektir. Olumlu olan başvurularda Trendyol yetkilileri sizi toplantıya davet edecek ve bu toplantıda İmza Sirküleri, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi sizden istenecektir.

Bu makale bilgi amaçlıdır. Bizler trendyol ile herhangi bir alakamız yoktur ve mağaza açmıyoruz.

Teklif ve Bilgi Hattı